Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Λαγάνα : το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Η δική μου συνταγή είναι ενδιάμεση. Έχει λίγο κι από τα δύο, αλλά μπορεί να παραληφθεί ότι δεν μας αρέσει, αυξάνοντας λίγο την ποσότητα του άλλου. Επίσης προτείνω το μέλι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ζάχαρη. Καλό είναι επίσης να ανακατέψουμε αλεύρια: ολικής, κίτρινο και λευκό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις, είναι καλός συνδυασμός. Η συνταγή γίνεται προφανώς και με προζύμι αλλά αυτή τη φορά την έφτιαξα με ξηρή μαγιά για ευκολία.





Το δικό μου σταρένιο

Εκείνο όμως που είναι εκ των ων ουκ άνευ είναι το σουσάμι. Μπόλικο αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο σουσάμι και 2-3 κουταλιές μαυροσίσαμο. Κάνουν τη διαφορά!


Υλικά (για 2 μέτριες λαγάνες):




2 κούπες χλιαρό  νερό

1 κουταλιά μέλι (ή 1,5 κουταλιά ζάχαρη)

2 κουταλιές ταχίνι 

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά των 8 γραμμαρίων ή 20 γραμμάρια νωπή μαγιά

Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι ( 2 κούπες σταρένιο ολικής άλεσης, και το υπόλοιπο σκληρό ή έστω για όλες τις χρήσεις)




Για  το τέλειωμα:




2 κουταλιές ζάχαρη

2-3 κουταλιές νερό

1/2 κούπα αποφλοιωμένο σουσάμι

2-3 κουταλιές μαυροσίσαμοhttp://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/02/blog-post_6789.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου